Wilt u een frisse wind door uw team heen laten waaien, waardoor er weer fris tegen dingen aangekeken wordt. Een buitendag, bosdag of heidag, hoe u het ook wilt noemen, is hier het juiste en veel gebruikte middel voor. Om kritisch naar uw organisatie te kijken: doen we nog wat we moeten doen, halen we onze doelstellingen? Om nieuwe ideeën te verzinnen en inspiratie op te doen. En om gezellig met elkaar iets te ondernemen, want dat is goed voor de teambuilding.

Maar hoe zorgt u voor een bosdag die effectief is, die inspireert en zorgt voor frisse nieuwe ideeën en waar de medewerkers met veel plezier op terugkijken?  Bureau LAPOUTRE geeft u 5 tips voor een buitengewone bosdag.

  1. Kies een inspirerende locatie die past bij het doel van uw bosdag. Zorg voor een functionele ruimte met niet te veel afleiding en goed licht voor de vergadersessies. Hierdoor wordt de focus en energie hoog gehouden. De doe-activiteiten vinden buiten plaats, niet te ver vanaf de vergader ruimte. Deze activiteiten zorgen voor groepsbinding, plezier en geven vernieuwde energie aan uw team.
  2. Energie is alles. Niets is zo moeilijk als lange tijd de aandacht erbij te houden. De aandachtspanne van een mens is maximaal 15 minuten, daarna is er een nieuwe impuls nodig om te voorkomen dat iemand afhaakt. Een effectieve impuls is interactie. Met korte interactieve opdrachten houdt uw de energie hoog en iedereen erbij.
  3. Vraag een onafhankelijke voorzitter, een facilitator van buiten. Om los te komen van onbewuste vastgeroeste patronen is een frisse blik nodig. Iemand die onbevangen naar u en uw team kijkt, die spiegelt en – waar nodig –  de vinger op de zere plek legt zonder te vervallen in die onbewuste patronen. Een goeie facilitator zorgt voor verrassende resultaten die blijvend zijn.
  4. Focus op de outcome. Bepaal van tevoren goed wat het doel en de uitkomst van uw bosdag moeten zijn en pas het programma hierop aan. Maak duidelijk waarom u bij elkaar bent en wat alle onderdelen en werkvormen als doel hebben. Klinkt logisch, maar veel bosdagen gaan verloren door een gebrek aan richting: leuke dag gehad, maar wat zijn we ermee opgeschoten?
  5. Communiceer uw outcome. Deel de opbrengsten van de bosdag met de gehele organisatie, zowel top als bottom. Want wat heeft u eraan als de resultaten alleen tot de deelnemers beperkt blijft? Hierdoor legitimeert u de bosdag en wordt de betrokkenheid in de organisatie bevordert. U kunt de resultaten bijvoorbeeld delen in een blog in de interne nieuwsbrief of een korte video plaatsen op het intranet.

Wil u nog meer uit uw bosdag halen, neem dan gerust met mij contact op.

michel@bureaulapoutre.nl  0654626093