Blog: 7 suggesties voor teambuilding oefeningen die een team gezonder en efficiënter maken

Op welke manier is jouw team belangrijk voor jou? En wat doe je om te zorgen dat het team gezonder gaat zijn? Om te zorgen dat presteren en plezier in je team in balans zijn? 

Tegenwoordig wordt er veel aan teamontwikkeling gedaan en dat is een positieve trend. Werknemers en teams zijn essentieel voor organisaties en teambuilding kan worden gebruikt om te inspireren, motiveren en behouden. In dit zomer blog pakken we teambuilding eruit als belangrijk element van teamontwikkeling. 

Teambuilding is gericht op samenwerken. Dat is enorm belangrijk voor een organisatie want een goede en productieve samenwerking zorgt voor succes. Daarnaast stimuleert teambuilding het plezier en enthousiasme op de werkvloer. Dit is goed voor het onderlinge vertrouwen en de creativiteit van werknemers. Plezier in je werk is ontzettend belangrijk als het gaat om het behalen van succes. Teambuilding activiteiten zijn dan ook vaak leuke activiteiten waarbij samenwerking en communicatie centraal staan. 

Het is belangrijk om de juiste teambuilding vormen te kiezen op basis van de behoeften en interesses van jouw team. Teambuildingactiviteiten moeten leuk en uitdagend zijn, maar ook bijdragen aan het ontwikkelen van vaardigheden zoals communicatie, samenwerking en probleemoplossend vermogen.  

Bureau La Poutre geeft je 7 suggesties voor de leukste teambuilding oefeningen: 

  1. Buitensportactiviteiten: Dit kan variëren van een survivaltocht in de bossen, tot rotsklimmen, kanovaren of het afleggen van een hindernisbaan. Dit helpt om het team te versterken en samenwerking te verbeteren. 
  2. Vertrouwensoefeningen: Dit omvat activiteiten zoals de vertrouwensval, blinddoeken en geleide obstakelcursussen. Hierbij moeten de teamleden vertrouwen op elkaar om door de hindernissen te komen. 
  3. Groepsdialoog: het organiseren van groepsdialoog is bedoeld om gevoelens te delen, en/of ideeën te delen en oplossingen te vinden voor uitdagingen van het team. Als de juiste werkvormen worden benut is groepsdialoog nuttig om de communicatie en het vertrouwen tussen teamleden te verbeteren. 
  4. Theatersport en rollenspellen: Laat de teamleden verschillende rollen spelen en de uitdagingen ervaren waar hun collega's of stakeholders mee te maken hebben. Dit helpt om empathie te ontwikkelen en begrip te krijgen voor de uitdagingen van anderen. 
  5. Samen koken: Organiseer een kookworkshop waarbij het team samen kookt en de maaltijd deelt. Dit is een leuke manier om de teamleden samen te brengen en te leren om samen te werken. 
  6. Deelname aan vrijwilligerswerk: Doe mee aan vrijwilligerswerk als team om samen te werken aan een gemeenschappelijke missie en tegelijk te werken aan de maatschappelijke rol van jouw organisatie. 
  7. Mindfulness oefeningen: Introduceer mindfulness oefeningen, zoals meditatie of yoga, om de teamleden te helpen ontspannen en zich beter te concentreren. 

Ben jij leidinggevende en wil jij meer weten over het gezonder en efficiënter maken van je team en hoe je daar een professioneel programma van maakt waarbij teambuilding een rol speelt? Meld je dan nu aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. In dit gesprek kunnen we kennis maken en bepalen op welke manier we jou of je organisatie het beste van dienst kunnen zijn.